Рекомендації: як заспокоїти дитину в укритті

Психіка дітей дуже вразлива, саме тому вчителі чи батьки під час перебуванні в бомбосховищі мають переконати їх у безпеці та вміти зняти тривожність.

Ще донедавна більшість вчителів і батьків уявити не могли, що їм доведеться ховати дітей у бомбосховищі.

Дитяча психіка дуже вразлива. Діти дуже чутливі та сприйнятливі. На найтоншому рівні вони відчувають найменші зміни у поведінці батьків чи вчетелів. Навіть якщо дорослий робить вигляд, що все добре, вони сприймають і переймають нашу тривожність. Як правильно пояснити дитині, що зараз війна, що звуки сирен — це знак йти до укриття, щоб убезпечити себе від вибухів, а головне — як їх заспокоїти?

Перше та найголовніше — не приховуйте правду. Не треба вигадувати власних варіантів подій, казкові та вигадані історії. Будьте відвертими, а головне — переконайте дітей у тому, що дорослі зроблять усе, щоб їх убезпечити.

У телеграм-каналі Ukraine NOW опублікували шість порад про те, як розмовляти з дітьми про війну і поводитися під час воєнного стану.

  • Намагайтеся максимально демонструвати спокій.

  • Поясніть кожен крок та ваші плани. Якщо ви прямуєте в бомбосховище або евакуюєтеся з міста, поясніть дитині, що вдома небезпечно і що вам необхідно взяти найнеобхідніше.

  • Особливу увагу приділіть тому, щоб розповісти, як ви робите все для їхньої безпеки. Дитина повинна розуміти, що вона повністю під вашим захистом. Також варто пояснити дітям, як зараз важливо, щоб вони робили все, що просять батьки чи вчителі, без суперечок.

  • Відволікайте дитину іграми, жартами, розмальовками, уроками, танцями тощо. Говоріть про побутові речі, звичні для нашого минулого життя. Читайте вголос.

  • Практикуйте разом із дітьми квадратне дихання, яке застосовують у стресових ситуаціях і за панічних атак: вдих-затримка дихання-видих-затримка дихання.

  • Також психологи радять намагатися якнайбільше обіймати дитину, зайвий раз тримати за руку, гладити по голові та цілувати. Це заспокоює навіть дорослих.

Дистанційка для дошкільників: поради батькам.

Які особливості дистанційної освіти.

Дистанційне навчання — це комплекс інструментів для організації освітнього процесу із застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій. Під час дистанційного навчання педагоги віддалено надають педагогічну підтримку батькам, допомагають дібрати актуальну інформацію, залучають їх до освітнього процесу.

Змішане навчання — це поєднання традиційних форм навчальних занять зі спеціальними інформаційними технологіями — комп’ютерною графікою, аудіо, відео та іншими інтерактивними елементами. Змішане навчання передбачає активну участь батьків в освітньому процесі завдяки гнучкості освітньої програми та способам і формам навчання. Щоб дистанційне та змішане навчання було ефективним, користуйтеся навчально-методичним забезпеченням, яке пропонують вам вихователі та інші педагоги, й обов’язково враховуйте вікові та індивідуальні особливості вашої дитини. А щоб не зашкодити її здоров’ю, дотримуйтеся санітарно-гігієнічних вимог щодо роботи дітей з різноманітними гаджетами.

Як організувати діяльність дітей.

Підготуйте все необхідне для заняття. Окрім комп’ютера чи іншого гаджета, дитині знадобляться матеріали й інструменти — папір, ножиці, пластилін, фарби тощо. А подеколи необхідна й ваша допомога, тож залишайтеся поряд. Не забувайте про гігієнічні вимоги до тривалості перебування перед екраном. Лікарі рекомендують обмежити комунікацію з девайсами дитини віком 3—5 років у межах 15 хв на добу. Дітям 6—7 років можна розширити доступ до екранів до 20—25 хв. Тож корегуйте час ігор чи перегляду мультфільмів відповідно до тривалості заняття.

Як взаємодіяти з педагогами.

Щоб дистанційне навчання дошкільника було успішним, завжди будьте на зв’язку з його вихователем:

  • співпрацюйте через вебсайт закладу, програми Skype, Viber, WhatsApp та соціальні мережі;
  • звертайтеся по консультативну та методичну допомогу щодо виховання дитини;
  • використовуйте портфоліо матеріалів для дистанційних занять, які пропонують педагоги;
  • підтримуйте зворотний зв’язок;
  • відвідуйте блог вихователя та залишайте коментарі;
  • проходьте опитування, за допомогою яких педагоги можуть поліпшувати освітній процес.

Шановні батьки! У зв’язку роботою закладів дошкільної освіти в умовах адаптивного карантину прохання дотримуватись наступних правил:

1. Перш ніж привести дитину в заклад дошкільної освіти, будь ласка, зверніть увагу на стан її здоров`я. За найменших підозр у дитини та членів усієї родини захворювань (ГРВІ, нежить, підвищення температури тощо), необхідно звернутися до сімейного лікаря та обов’язково попередити вихователя чи медичного працівника закладу та прийняти міри самоізоляції.

2. Дотримуйтесь режиму роботи закладу: з 8.00 до 18.00: приводьте дитину до ЗДО своєчасно, зберігаючи дистанцію з працівниками та іншими батьками 1,5 м. Уникайте скупчення людей.

3. Ранковий прийом дітей здійснює відповідальна особа на території ЗДО . Вранці та кожні чотири години протягом дня дітям буде проводитись температурний скринінг. Діти, з температурою тіла понад +37,2°С та з ознаками соматичних захворювань будуть відсторонені.

4. Батьки, або особи які їх замінюють, що супроводжують дитину на території закладу повинні бути в захисних масках так, щоб були покриті ніс та рот, відповідно до карантинних вимог. Необхідно надавати вихователеві правдиву інформацію стосовно стану здоров’я дитини та членів родини.

5. У зв’язку з правилами та умовами адаптивного карантину в закладі буде проводитись систематична дезінфекція обладнання та приміщень, а тому батькам слід надавати інформацію щодо можливих алергічних реакцій у дітей на миючі та дезінфікуючі засоби.

Забороняється приносити з дому іграшки, їжу, гаджети та інший матеріал (олівці, книги, тощо) окрім особистих речей: одяг, змінне взуття, головний убір.

6. Надайте вихователеві свій достовірний мобільний номер телефону, або інших членів родини для зв’язку у разі виникнення непередбачуваної ситуації (погіршення стану здоров’я дитини, тощо).

7. З метою отримання оперативної інформації про зміни в організації роботи ЗДО (режим, освітній процес тощо) щоденно переглядайте офіційний сайт закладу, сторінку для батьків групи в Viber, де буде розміщено відповідну інформацію.

Шановні батьки! Лише спільними зусиллями ми зможемо зберегти власне здоров`я та здоров’я дітей! Здоров`я дитини та кожної родини – це головне! Вдячні за порозуміння!

Кiлькiсть переглядiв: 131

Коментарi